Kennel Van de Braamhoeve

Rhodesian Ridgeback

Het eerste dat mensen opvalt aan de Rhodesian Ridgeback is doorgaans de karakteristieke ridge die over de wervelkolom loopt en hem zijn rasnaam bezorgd heeft. Minstens zo opvallend zijn z’n atletische en krachtige bewegingen en de intelligentie die in zijn ogen te lezen is. De historie van dit ras gaat hem ver vooruit; niet zelden wordt eigenaren gevraagd, "Joegen zij echt op leeuwen?" Het antwoord is: "Ja, de Ridgeback is gefokt in Afrika om groot wild, onder andere leeuwen, op te sporen en staande te houden."

Vandaag de dag wordt de Rhodesian Ridgeback nog steeds gebruikt voor de jacht, maar steeds vaker ook voor mantrailing en speuren, lure coursing, gehoorzaamheid, behendigheid. 

Ook is hij een bijzonder goed trainingsmaatje om mee te joggen of fikse wandelingen mee te maken. Eigenlijk is de Rhodesian Ridgeback van alle markten thuis, maar hij zal nergens echt in uitblinken. Nou ja, behalve in luieren dan…

Gedrag

Naar vreemden toe is de Rhodesian Ridgeback terughoudend en gereserveerd, maar naar het eigen gezin is hij een rustige, toegewijde en voorzichtige kompaan. Echter, als de nood aan de man is, zal hij huis en haard verdedigen. Door zijn grootte, intelligentie en kracht, is hij misschien niet voor iedereen de meest geschikte hond. Mensen die op zoek zijn naar een allemansvriend, kunnen beter kiezen voor een ander ras.

Voor wie op zoek is naar een krachtige, maar zachtaardige hond die op z’n tijd aandoenlijk koppig is en tegelijkertijd het talent bezit de baas te laten lachen, zou de Rhodesian Ridgeback wel eens de perfecte match kunnen zijn. Hij wordt graag gezien als een volwaardig lid van de familie. Dit ras is daarom serieus niet geschikt om buiten in een kennel te houden. Het liefst ligt hij naast je op de bank, lekker met z’n kop op je schoot of gewoon volledig over je heen. En verbazingwekkend zullen veel van zijn soort ook in de zomer een dekentje waarderen.

Hoogte en gewicht

Een Rhodesian Ridgeback reu varieert in hoogte tussen de 60 en 70 cm (ca. 40 kg); teefjes variëren tussen 60 en 65 cm (ca. 32 kg).

Karakter

De Rhodesian Ridgeback is een onafhankelijke en intelligente hond. De combinatie van deze karaktertrekken kan heel vermakelijk, tegelijkertijd frustrerend en toch lonend zijn, een soort van 3 in 1. 

Zoals bij de meeste hondenrassen is het ook bij de Rhodesian Ridgeback belangrijk al vroeg met de training te beginnen. Wees daarbij geduldig, streng en volhardend – maar niet hard – en vooral: wees consequent. Omdat de Rhodesian Ridgeback een goed ontwikkeld jachtinstinct heeft, is zijn ‘prooidrift’ niet zelden in hoge mate aanwezig. Dat betekent dat katten op straat, konijnen in het bos of andere harige dieren die snel bewegen (eekhoorntjes bijvoorbeeld) nagejaagd zullen worden. Dit is iets waarmee rekening gehouden moet worden.

Omgang met kinderen en andere dieren

De Rhodesian Ridgeback is erg tolerant naar kinderen van eigenlijk alle leeftijden, maar houd wel rekening met zijn lompheid. Daardoor loopt hij menig kind omver zonder dat dit zijn bedoeling is. 

Als een kind daarna schrikt en begint te huilen, zal de hond zich met diezelfde lompheid komen ‘verontschuldigen’. Vergeet niet dat kinderen ook geleerd moet worden hoe zij respectvol met een hond moeten omgaan. Laat kinderen en honden nooit zonder toezicht alleen met elkaar. Zij spreken elkaars taal (nog) niet. Met andere huisdieren kan de Rhodesian Ridgeback goed opschieten, zeker als hij daarmee opgegroeid is. Het is wel belangrijk om de Rhodesian Ridgeback in een vroeg stadium goed te socialiseren met andere honden en andere diersoorten.